How Are Entertainment and Event Venues Licensed When Alcohol Service Spans Multiple Rooms or Vendors Under One Operator?
On this page
One operator can cover every room, bar, and stage in a venue with a single permit, because the Alcoholic Beverage Code defines a business’s “premises” to include the grounds and all buildings under the same person’s control, and lets the operator, with the commission’s approval, exclude areas it does not want licensed. What one permit cannot do is let vendors sell alcohol on their own account. The permit holder must keep exclusive control of the alcohol on the licensed premises, from storage to sale, so food vendors, promoters, and performers can work in the venue while the alcohol stays with the operator.
One permit, many rooms
Section 11.49 sets the starting point:
- What “premises” means. The grounds and all buildings, vehicles, and appurtenances pertaining to them, including adjacent premises directly or indirectly under the control of the same person.
- What can be left out. With the commission’s approval, an applicant may designate part of the grounds or buildings to be excluded from the licensed premises.
For a multi-room venue, the licensed premises is therefore a drawing decision: include every room, bar, patio, and stage area where drinks will be sold or carried, and exclude spaces the operator does not control or does not want licensed, such as an area leased to another business. The designation matters in practice. Under a Mixed Beverage Permit, a drink sold on the licensed premises may not be taken off them, apart from narrow exceptions such as wine ordered with food (Section 28.10), so a room left off the premises is not a place to carry drinks bought at the bar.
Vendors under one operator’s permit
Section 109.53 requires every permittee to maintain exclusive occupancy and control of the entire licensed premises in every phase of the storage, distribution, possession, transportation, and sale of the alcohol there. It makes unlawful any device, scheme, or plan that surrenders control of the permittee’s employees, premises, or business to someone else, and it bars a permit holder from letting anyone else use or display the permit.
In a venue with outside vendors, that means:
- a food vendor, promoter, or event producer may run its own part of the event, but buying, storing, and selling the alcohol stay with the permittee and the people it employs;
- a vendor may not sell drinks from its own stock under the venue’s permit;
- a client or vendor may not bring in its own alcohol if the venue holds a Mixed Beverage Permit, because TABC’s FAQs state that bringing alcoholic beverages onto the premises of an MB or private club permit holder is illegal.
Venues without their own permit
A venue that holds no permit cannot sell alcohol itself, but alcohol can still be present on these paths:
- A licensed caterer or retailer. A business that already holds an on-premise retail permit sells under its own permit, following TABC’s notification or approval process for events away from its premises; a qualifying nonprofit can use a temporary event permit instead.
- Genuinely free alcohol. TABC’s license and permit FAQs say drinks may be given away without a permit only if they are available to any adult who asks, with no expectation of payment, donation, or tip. A wedding reception with free drinks qualifies; a ticketed charity ball with “free” drinks does not, because the ticket price is treated as including the alcohol.
- Guests’ own drinks. Texas has no statewide bring-your-own-beverage law, so local ordinances, where they exist, control. TABC notes that the legal hours for public consumption still apply to such events when they are held in a public place.
Setting up the venue
- Map every space where alcohol will be sold, served, or carried, and decide what the licensed premises will include and exclude.
- Put alcohol purchasing, storage, and sales under the permittee’s own staff, and write vendor and promoter agreements that leave those functions with the permittee.
- Set an outside-alcohol policy that matches the permit the venue holds.
- For events on unlicensed space, choose the caterer or free-service path in advance rather than at the door.
This article is general information about Texas alcoholic beverage law, not legal advice, and reading it does not create an attorney-client relationship. Statutes and TABC rules change; confirm current requirements with the Texas Alcoholic Beverage Commission, the relevant city or county, or a licensed Texas attorney before acting.