What Is a Private Club Registration Permit, and When Is It the Only Lawful Way to Serve Alcohol in an Area?
On this page
A Private Club Registration Permit (N) lets a genuine members’ club store alcoholic beverages that belong to its members and serve them to members, their families, and their guests. It does not authorize selling alcohol to the public. That difference is why it matters where local voters have not legalized on-premises sales: there, a registered private club is the Code’s route for members to drink on the premises, and any establishment calling itself a club without the permit may not have alcohol on site at all.
What the permit allows
Section 32.01 of the Alcoholic Beverage Code authorizes alcoholic beverages belonging to the club’s members to be:
- stored, possessed, and mixed on the club premises;
- served for on-premises consumption only to members, their families, and guests, by the drink or in containers of any legal size; and
- served for off-premises consumption only to members, in the manner Section 32.155 provides.
A club may ask TABC to restrict its permit to the storage and service of wine and malt beverages.
When it is the only route
Where an area is dry for on-premises sales, no retail permit can authorize selling drinks there. The private club permit works differently because the alcohol belongs to the members, so what the club provides is storage and service rather than sale. Section 32.14 closes the gap around it: no one may deliver alcohol to, or store, possess, mix, or serve it at, any place that holds itself out as a club unless that place holds a private club registration permit, and alcohol found at an unregistered club is an illicit beverage subject to seizure without a warrant.
In a dry area, one storage rule tightens. A club may not allow a member to store liquor on club premises except under the locker system (Section 32.17(a)(6)).
How members’ alcohol is held
- Locker system (Section 32.05). The club rents a locker to a member, who stores alcoholic beverages bought and owned individually for the member and the member’s guests.
- Pool system (Section 32.06). Members share equally in the original purchase of the club’s stock, funded by equal contributions or by a loan guaranteed by all members. Replacement stock is paid either by equal advance assessments or from a replacement account fed by a set percentage of each service charge, with monthly records of what went in and out. The pool system may be used in any area, subject to the dry-area locker rule for liquor.
- Purchasing (Section 32.08). Distilled spirits served by a club must be bought in Texas from the holder of a local distributor’s permit. A club in an area with no local distributor may buy where one operates and transport the spirits under a written order and a signed shipping statement.
What a club has to be
Section 32.03 limits the permit to clubs that meet all of these conditions:
- an association of persons, incorporated or not, formed to promote a common object;
- members elected by a committee or board made up of members, with no club employee on it;
- at least 50 members living in the county where the club is located, or at least 100 living in that county and adjacent counties;
- a building or space the club owns, leases, or rents that TABC judges suitable for members and guests;
- regular food service adequate for members and guests;
- membership fees, dues, and other income, not counting alcohol proceeds, sufficient to cover the rent, or, for an owned building, its taxes, insurance, repairs, and mortgage interest;
- management by a board or similar body the members choose at their annual meeting; and
- no member, officer, agent, or employee paid from the disposition of alcohol to members and guests, apart from charges for service.
A club in a dry area may not hold the permit if it operates a sexually oriented business on the premises.
Guests and temporary members
A guest must arrive with a member or temporary member, or be arranged in advance by a member, and may not pay for alcohol service; the charge goes on the sponsoring member’s bill (Section 32.10). A temporary member may use the club for up to three days per invitation, may bring no more than three guests, and pays a $3 fee that the club passes to the state (Section 32.09). The membership committee may authorize its chair or a designated agent to issue preliminary memberships, lasting no more than seven days, at an applicant’s request (Section 32.03(d)).
Related options
Fraternal and veterans organizations that meet the definitions in Section 32.11 are treated under their own rules. A private club can also hold a Food and Beverage Certificate under Section 32.23 if it meets the certificate’s requirements.
Deciding whether the club structure fits
The club structure fits a membership organization with its own governance, dues, and food service, not a public bar using the word “club.” The questions to settle are whether the location’s local option status leaves the club as the only route to on-premises drinking, whether the membership numbers and residency test can be met, and which storage system the location allows.
This article is general information about Texas alcoholic beverage law, not legal advice, and reading it does not create an attorney-client relationship. Statutes and TABC rules change; confirm current requirements with the Texas Alcoholic Beverage Commission, the relevant city or county, or a licensed Texas attorney before acting.